Na een interessante babbel met Bob Elsen, de stichter en huidige voorzitter van Joker, het duurzame reisbureau, kon de avond beginnen.

Jacques Spelkens, Head of CSR Engie Benelux, lichtte toe hoe over de jaren heen, Corporate Social Responsibilities, die hij liever Corporate Responsibilities noemt, een belangrijk onderdeel van de strategie van de bedrijven is geworden en dat in nauwe samenwerking met de stakeholders.

Corporate Responsibilities waren begin de jaren ‘2000 nog CSR 1.0. (de kers OP de taart en dus “nice to have”) en zijn vandaag geëvolueerd naar CSR 4.0. (de kers IN de taart, “must-haves” en dus noodzakelijk om te doen om o.m. de performantie van bedrijven te verbeteren, en talenten aan te trekken en te behouden, want hoe meer het bedrijf interageert met de maatschappij, hoe meer de werknemers een “sense of belonging” krijgen.).

De winnaar van de avond werd Caroline Pauwels, de rector van de Vrije Universiteit Brussel omdat de universiteit in alles wat het doet duurzaamheid nastreeft: bijv. het groeperen van alle onderzoek volgens de SDG’s, wat aanzet tot interdisciplinair werk om bijvoorbeeld kinderarmoede aan te pakken; het voorzien van een duurzaamheidsonderdeel in alle opleidingen, via een bootcamp, duurzame projectontwikkeling…

Ook is er een echt diversiteitsbeleid waarbij er aandacht is voor gender, vluchtelingen, studenten met migratie achtergrond.
Van onderzoek tot en met onderwijs streeft de Universiteit maatschappelijke verantwoordelijkheid na.

Ze eindigde haar toespraak met een boodschap aan de jongeren: “Heb geen doembeeld over de maatschappij. Alle actoren samen kunnen heel wat bereiken!”.