In dit uiterst interessant Colloquium waarop een 150 personen aanwezig waren kwamen verschillende sprekers aan bod: Annelies Nauwelaerts, Trendhuis; Nathalie Bekx, Trendhuis; Fatima Yassir, VDAB; Liesbeth Sabbe, Colruyt; Marleen Evenepoel, Agentschap Natuur en bos en Fons Leroy, GTB.

Er werd nagegaan wat duurzaam werk betekent voor werknemers en hoe werkgevers duurzaam werk interpreteren en wat ze daarvoor doen en dit zowel in de privé sector met een getuigenis van Colruyt, in de overheidssector met het Agenschap voor Natuur en Bos, en in de niche markt van de bedrijven die werknemers en arbeiders met een beperking tewerk stellen.

Werknemers werken om de kost te verdienen maar 80% geeft ook aan dat ze het doen omdat ze zo zichzelf kunnen realiseren. Werkzekerheid is minder belangrijk. 83% van de werknemers wil iets betekenen voor de maatschappij. Bij de werkgevers loopt dat op tot 93%. Dat is goed nieuws! Maar uit de bevraging van Trendhuis blijkt dat de betekenis van een duurzame job vooral gelinkt is met het sociale en de werksituatie van de werknemer, nog weinig met ecologie. De “SDG’s” (Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties) zijn voor twee derde van de Vlamingen zelfs onbekend.