Participatie werkt, ook in cultuur

Meer dan honderd lokale vertegenwoordigers van bibliotheken en culturele centra gingen eind november 2015 in het Vlaams Parlement tijdens een co-creatie sessie op zoek naar nieuwe manieren om een antwoord te bieden op de digitale revolutie. Hoe hou je contact met je publiek of spreek je een nieuwe doelgroep aan? Hoe vernieuw je het aanbod? Hoe haal je het beste uit ‘communities’ van cultuurliefhebbers? Hoe sluit je partnerships met andere actoren in je gemeente om cultuurbeleving en participatie te versterken? Het zijn slechts enkele vragen die aan bod kwamen. CultuurConnect lanceert nu een projectoproep om de lijst aan goede ideeën om te zetten in concrete acties. De Participatiedag, een initiatief van CultuurConnect, werd georganiseerd i.s.m. Duval Union.

Bij elke participatie-oefening blijkt opnieuw: door ervaringen uit te wisselen en samen nieuwe antwoorden te bedenken, creëer je draagvlak voor verandering.

Mensen ontdekken dat ze allemaal met dezelfde onzekerheid worstelen en stappen makkelijker de drempel van het onbekende over. Na de fase van ideeën sprokkelen, moet je ook concreet aan de slag gaan met enkele pilootprojecten. Alleen zo leer je hoe je vertrouwen creëert tussen partners en successen boekt. Een gemeenschappelijk doel en een duidelijke taakverdeling zijn een must. Participatie mag immers niet beperkt blijven tot praten, maar moet leiden tot concrete resultaten.

Dat heel wat culturele organisaties worstelen met verandering en beperkte budgetten, lees je haast dagelijks in de krant. We mochten zowel de Raad van Bestuur van Africalia als het team van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren begeleiden met het scherpstellen van de eigen visie en missie, rekening houdend met de omgeving die sneller dan ooit verandert. Hoe blijf je relevant? Dat is de centrale vraag. Voor Toneelhuis deden we een oefening met de Raad van Bestuur over relevante partnerships om de missie blijvend waar te maken. En voor Kunstenpunt gingen we op zoek naar de kernrollen via een stakeholder bevraging.

Heb je ook een vraagstuk in de cultuursector? We komen graag langs om van gedachten te wisselen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s