Innovatie van binnenuit, voorbij de ideeënbus.

Screen Shot 2015-02-03 at 09.01.54

Wendbaar blijven in een tijd waar de planningshorizon steeds korter wordt en de omgeving steeds sneller verandert, is een uitdaging. Innovatie is een constante realiteit geworden indien je relevant wil blijven voor je klanten. Vele werknemers worstelen echter met verandering. Wat is relevante innovatie? Hoe krijg je iedereen mee in dezelfde richting? Hoe vertaal je je visie als CEO naar de vloer? En hoe zorg je voor een innovatieve bedrijfscultuur zonder de focus op de dagelijkse uitdagingen te verliezen?

Het actief betrekken van alle actoren binnen en buiten je organisatie is een deel van het antwoord. Heel wat antwoorden voor relevante innovatie liggen binnen je eigen bedrijf. Je eigen werknemers, mensen op het terrein, van verkopers tot installateurs tot adviseurs hebben zeer goede antennes voor wat beter kan en waar de vraag van je klanten ligt. Waarom betrek je hen niet bij je innovatie via een participatief proces? Je krijgt er meer betrokken werknemers voor terug. Dat is belangrijk, want betrokken werknemers zijn productiever en meer gebonden aan je organisatie. Het zijn zij die zorgen voor een echte innovatiecultuur. Bijna 8 op 10 bedrijfsleiders beschouwen meer ‘employee engagement’ als dringend en belangrijk (Deloitte Global Human Capital Trends 2014). Betrokken werknemers zijn een competief voordeel in een concurrentiële markt.

Hoe realiseer je concrete, relevante innovatie en meer betrokkenheid bij werknemers en geraak je verder dan de klassieke ideeënbus ? Vandaag biedt (Belgische) technologie, ondersteund door een duidelijk proces het antwoord. Het laat je toe om ideeën te kwalificeren, SWOT-analyses uit te voeren, en draagvlak te creëren om ze uit te voeren. Innovatie wordt zo een echt process, waarbij je de juiste mensen kan betrekken op het juiste moment. De creatieve positivo’s die bruisen van ideeën bij de start van een traject, en de kritische, nuchtere, rationele types op het moment dat ideeën gekwalificeerd moeten worden bijvoorbeeld. Een ingenieur heeft een andere kijk op zaken dan een marketeer, maar beide inzichten zijn onmisbaar voor relevante innovatie.

Bedrijven zoals Procter & Gamble, Bekaert, Alcatel-Lucent en INBEV schakelen hun eigen werknemers al een hele tijd in voor innovatietrajecten. BPost deed een beroep op haar postbodes en andere medewerkers om de organisatie efficiënter te organiseren en zo kosten te besparen. Ook Colruyt heeft een gelijkaardig programma. Dell liet medewerkers via het Dell Storm programma nieuwe producten ontwikkelen die het daarna succesvol in de markt zette. P&G zette een ideation platform op met interne medewerkers in combinatie met externe experts om nieuwe productideeën voor ontwikkelingslanden te bedenken.

Een concreet doel voor innovatie vooropstellen, de juiste interne stakeholders kiezen om mee te werken aan je intern innovatietraject, het kwalificeren van ideeën door het inbrengen van diverse inzichten binnen je organisatie, een transparent projectmanagement en duidelijke meetcriteria voor succes zijn onmisbaar om slim te innoveren vanuit je eigen organisatie. Dat geldt voor bedrijven, overheden en non profit organisaties. Glassroots helpt je graag verder.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s