Partena co-creëert nieuwe oplossingen in kinderopvang met stakeholders

 

Hoe 17.500 bijkomende opvangplaatsen garanderen tegen 2020? Rond deze topic vroeg Partena Kinderopvang aan Glassroots om via stakeholder engagement tot nieuwe, innovatieve oplossingen te komen. Dit voorjaar had een groot stakeholderdebat plaats met o.a. vertegenwoordigers van Minister van Welzijn Vandeurzen, Kind en Gezin en de schepenen van kinderopvang van de steden Antwerpen en Gent. 

Als sociaal ondernemer wil en kan Partena nieuwe kinderdagverblijven openen. Maar als men een duurzame en betaalbare kinderopvang wil garanderen voor iedereen, moeten er dringend enkele innovatieve oplossingen komen. Na een ronde bilaterale gesprekken met de key stakeholders kwamen enkele scenario’s naar boven. Deze werden tijdens een interactieve dialoog met alle stakeholders verder gekwalificeerd. De diversiteit rond de tafel zorgde voor frisse inzichten.

“Het is nuttig om elkaar te kunnen inspireren en echt concrete aanbevelingen te doen naar zowel de Vlaamse Overheid, Kind en Gezin als de lokale overheden. Uiteindelijk werken we allemaal naar hetzelfde doel, namelijk kwalitatieve, betaalbare kinderopvang voor iedereen,” schepen Nabilla Ait Daoud van Stad Antwerpen

Er bleek consensus te zijn voor een grotere rol van lokale overheden, de piste om via het ‘cafetariamodel’ cofinanciering te vinden bij bedrijven, en de nood aan een meerjarenbegroting bij het toewijzen van gesubsidieerde plaatsen. Ook moet men mechanismen blijven inbouwen die een gezonde sociale mix in kinderopvang mogelijk maken. 

Organisatoren en steden drongen tijdens het debat ook sterk aan op een meerjarenbegroting van minimum twee à drie jaar van de overheid. Nu is het immers niet duidelijk hoeveel niet gesubsidieerde plaatsen er zullen bijkomen jaar na jaar, waardoor uitbaters terugschrikken voor de investering. Een meerjarenbegroting is dan ook een serieuze stap in de goede richting voor duurzaam ondernemen.

“We moeten ons in de eerste plaats dringend bewust worden van de nood om samen te werken. Uit het debat zijn toch enkele werkbare voorstellen gekomen. We vragen de Vlaamse overheid om nu na te gaan wat kan ondernomen worden om aan de ambities van het nieuwe decreet te voldoen. ” aldus Filip Standaert, manager van Partena Kinderopvang

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s