De City Marketing van Antwerpen kwam ook Atypisch tot stand

Screen Shot 2015-03-16 at 20.33.13Op woensdag 4 maart werd de nieuwe slogan van Antwerpen gelanceerd: Atypisch Antwerpen. En daar zijn we nog fier op ook! Het onderlijnt het rebelse van de stad waarmee ze zich de volgende jaren wil richten om Bezoekers, Brains, Bedrijven en Bewoners aan te trekken.

Maar het Atypische zit niet alleen in de slogan en het merkenbeleid, ook de manier waarop deze campagne tot stand is gekomen is totaal Atypisch! Het is een co-creatie project van zeer veel verschillende stakeholders uit Antwerpen.

Begin 2014 had de Stad beslist dat ze haar City Marketing niet alleen wou uitwerken maar samen met haar stakeholders. En zo begon, in alle openheid en transparantie, een traject waar vele mensen aan meewerkten, bottom-up en in co-creatie, in een begeleid proces door Glassroots.

Door een objectieve kwalitatieve en kwantitatieve studie werd de positionering van Antwerpen t.o.v. van andere steden eerst in kaart gebracht en werd er een longlist aangelegd van de voornaamste troeven. Die werden voorgelegd aan de politieke en de ambtelijke stuurgroepen, die in overleg tot consensus kwamen om de lijst te prioriteren.

Vervolgens werden alle andere stakeholders erbij gehaald: bedrijfsleiders (diamant, haven, industrie,….), de rector van de universiteit en de directeurs van de Hogescholen, directeurs van de museau, horeca, cultuur, de Zoo, startups,…. Kortom een bonte verzameling van eigenzinnige Antwerpenaars ! In mei waren ze allemaal in grote getale aanwezig; Ze kregen aangeduide plaatsen aan verschillende tafels zodat de chocolatier naast de politieke vertegenwoordiger naast de man van de haven en de vrouw uit de academische wereld zat, geflankeerd door diamant en een startup. Kortom u ziet het: Hoe diverser hoe beter. Zij kregen de opdracht om door discussie met elkaar te komen tot 4 kernthema’s voor Antwerpen.

U denk natuurlijk: onmogelijk: haven verdedigt haven, diamant en chocolade hebben andere wensen, en ja, dat is zo.

Maar toch… door een degelijk begeleid deliberatief proces zijn deze eigenwijze Antwerpenaren erin geslaagd om tot consensus te komen. De keuze voor positionering viel op: Metropool op mensenmaat, Innovatieve kennisstad, Stad aan de Stroom en Creatieve stad. Die bijeenkomst mag je sowieso al als Atypisch beschouwen, lang nog voor er van deze slogan sprake was. Nadien ging Duval Guillaume aan de slag met het geleverde werk en maakte de slogan en het merkenbeleid die woensdag werden gelanceerd.

Maar als u dacht dat het werk gedaan was, vergist u zich. Tijdens die eerste bijeenkomst werd ook een brainstorm gehouden hoe die City Marketing kon ondersteund worden: wat we daarvoor nodig hadden. De meest boeiende, gekke, haalbare en niet-haalbare ideeën en projecten werden aangebracht: van een watertaxi tot Antwerp Ambassadors, het was een schat aan informatie! In november kwam de groep dan terug bij elkaar om te prioriteren en aan te geven waar zij goesting in hadden om aan mee te werken.

Screen Shot 2015-03-06 at 13.38.18Er worden binnenkort 4 concrete multistakeholder projecten opgestart.  Een ambassadeursnetwerk voor Antwerpen uitbouwen, De landmarks in Antwerpen meer inzetten als ontmoetingsplaatsen voor diverse doelgroepen,  Een project rond sponsorship 2.0 en Antwerpen Congresstad. In de loop van dit jaar worden deze projecten uitgevoerd. Neen, niet enkel door de marketing afdeling van Antwerpen maar door en met al die verschillende stakeholders.

En zo zie je maar, dat zelfs Atypische en eigenzinnige Antwerpenaars constructief kunnen samenwerken om de citymarketing van hun stad te bedenken, te maken en de volgende jaren ook mee uit te dragen. De stad heeft hiermee een totaal andere manier van werken geïntroduceerd: niet meer top-down: wij beslissen, maar bottom-up: wij faciliteren.

En dat is nu exact de manier waarop je vandaag in de maatschappij vooruit geraakt: zet diverse betrokkenen bij elkaar, confronteer elkaars visie en meningen en je krijgt een beleid met draagvlak. Dit is maar één voorbeeld van succesvolle samenwerking, maar ook het project www.ervaringwerkt.be van partners VRT, VDAB, ADDECO, UNIZO en VOKA is op die manier onder begeleiding van Glassroots tot stand gekomen. Dit nieuwe management model van Stakeholder Engagement zal de volgende jaren nog vaak worden gebruikt door bedrijven en overheden, wil men echt innoveren. Of zoals een Afrikaans spreekwoord zegt: ‘If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together’.

Cato Léonard, Managing Partner

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s