Wat in Davos kan, kan ook in uw organisatie.

Screen Shot 2015-01-21 at 15.41.27Deze week verzamelen internationale ondernemers, bedrijfsleiders, vakbonden, politici, opinieleiders, ngo’s, artiesten, journalisten en andere opiniemakers voor het 54ste World Economic Forum in Davos. Het principe is eenvoudig.

Door diverse stakeholders te laten praten over globale problemen, creëer je nieuwe inzichten. Ze krijgen meer begrip voor elkaars standpunten en bedenken samen nieuwe oplossingen voor de uitdagingen waar de wereld voor staat. Deelnemers actief in 25 sectoren uit West-Europa, Noord-Amerika en Azië van alle leeftijden praten met elkaar. Hoe divers de deelnemers precies zijn, lees je hier.

Wat in Davos gebeurt rond uitdagingen op wereldschaal, kan u ook op lokale schaal. Binnen uw bedrijf, uw administratie, uw school, uw organisatie. Ongetwijfeld heeft ook u hete hangijzers op te lossen.

Diversiteit aan inzichten. Daar gaat het over.

Luistert u wel eens naar mensen of andere organisaties met andere inzichten, binnen of buiten uw organisatie? Gaat u actief op zoek naar andere inzichten? Betrekt u wel eens externe stakeholders die een deel van uw probleem kunnen oplossen? Doet u ook effectief iets met hun input? Of blijft u liever hangen in uw comfortzone? Samenwerken met stakeholders binnen een organisatie is al niet makkelijk, tussen diverse organisaties is het nog moeilijker. Essentieel zijn transparantie over ieders eigen belang en afspraken over wat u samen wil bereiken, gekoppeld aan een duidelijk proces en strikt projectmanagement. Uit de projecten die we bij Glassroots de voorbije jaren hebben begeleid voor overheden en bedrijven blijkt dat luisteren steeds vaker gebeurt, maar echt samenwerken met goede resultaten in de praktijk niet kan zonder bepaalde voorwaarden.

  • Ten eerste moet de stakeholdergroep zo divers mogelijk zijn, en moet u niet alleen belangenorganisaties, maar ook de stakeholders zelf aan tafel zetten. Bedrijven, werknemers, armen, patiënten, leerkrachten zelf dus.
  • Ten tweede moet u die diverse stakeholders samen rond de tafel zetten. Bilaterale gesprekken zijn nodig, maar niet voldoende. Benoem ieders eigenbelang in groep, ga op zoek naar wat u bindt, niet naar wat u scheidt.
  • Ten derde moet u voldoende tijd nemen om samen op zoek te gaan naar een gemeenschappelijk doel. Zorg voor inbreng van onafhankelijke experten in het thema dat u wil behandelen, zodat stakeholders op grond van feiten debatteren, niet op grond van emoties.
  • Ten vierde moet u selectief durven zijn in de keuze van uw partners. Werk enkel samen met de stakeholders met wie u concrete resultaten kan bereiken. De oplossing is een puzzel waarbij elke partner een ander puzzelstuk legt.

Hebt u ervaring in het samenwerken met stakeholders? Wat is volgens u cruciaal voor succes? Waar liggen knelpunten en hoe pakt u die aan? Meer tips rond succesvol stakeholder engagement vindt u in ons boek ‘Vreemdgaan voor managers’. Als u wil leren hoe u het best aanpakt in uw organisatie, mail dan cato.leonard@glassroots.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s