Blijf relevant

De ‘sharing economy’, de mondige burger, open innovatie, co-creatie… Relevant en wendbaar blijven in een tijd waar de planningshorizon steeds korter wordt en de omgeving steeds sneller verandert, is een uitdaging. Samenwerken met de juiste stakeholders geeft je meer, en andere inzichten. Het zorgt ervoor dat je relevant blijft en dat er meer draagvlak komt voor wat je doet.

Maar hoe geraak je van een praatbarak naar een partnership met concrete resultaten? Hoe vertaal je open innovatie naar jouw organisatie en bouw je succesvolle ecosystemen waar alle partners beter van worden? Weten wat je wil bereiken, de juiste stakeholders kiezen, multistakeholder overleg, een transparent projectmanagement en duidelijke meetcriteria voor succes zijn onmisbaar om slim samen te werken.

In dit interview geef ik je samen met Cato Léonard enkele voorbeelden van succesvolle samenwerking met externe partners. Bij Glassroots leerden we dat je met de volgende vuistregels al een heel eind vooruit komt.

  1. Partners kan je enkel duurzaam verbinden rond een gemeenschappelijke uitdaging, die de jouwe overstijgt. Kijk eens naar buiten. Wat staat er op de maatschappelijke, politieke en publieke agenda? En hoe kan je jouw uitdagingen daaraan verbinden? Waar zit een mogelijke verbinding met anderen?
  2. Zorg voor een sterk intern draagvlak voor je naar externe stakeholders stapt. Betrek je werknemers, je directieteam, de mensen op het terrein. Zij hebben vaak enorm veel kennis en ideeën om uitdagingen aan te pakken.
  3. Zonder diversiteit geen nieuwe inzichten. Denk bij de keuze van externe partners niet alleen aan andere bedrijven maar ook aan klanten, leveranciers, non-profit organisaties, de overheid, regulatoren, academici, culturele organisaties en andere stakeholders.
  4. Succesvolle stakeholder partnerships zijn als een puzzel. Elke partner legt een ander stuk, er zijn net genoeg stukken en geen enkele partner kan het gezamenlijk resultaat alleen neerzetten. Vaak zie je teveel partners of de verkeerde partners.
  5. Meer dan 70 % van de partnerships mislukt bij gebrek aan helder procesmanagement. Wat willen we bereiken? Hoe gaan we dat concreet doen? Wat is de roadmap naar succes? Welke partner doet wat? Hoe meten we dat?

Wil je ook leren hoe je relevant kan blijven via slimme samenwerking tussen interne stakeholders en met externe stakeholders? We delen graag onze ervaring tijdens een persoonlijk gesprek.

Elke Jeurissen & Cato Léonard, Founders Glassroots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s