Durf. Open. Doe. De gedroomde overheid.

Op 29 mei waren we als sprekers te gast op het jaarlijkse Colloquium van MOVI, het netwerk van innovatieve managers bij de overheid. We gaven er een voorproefje van ons boek ‘Vreemdgaan voor managers’, dat begin september verschijnt.

Het centrale thema van de dag was ‘De gedroomde overheid’. Hoe kan de overheid de dromen van haar stakeholders vangen? En hoe kan ze ook, nadat ze via stakeholder dialogen die dromen kent, tot actie overgaan. Hoe kan ze de weg naar het invullen van de dromen in co-creatie met die stakeholders realiseren?

Screen Shot 2013-05-28 at 17.25.28

Voorzitter @FonsLeroyVDAB opende de dag met een oproep tot meer samenwerking met alle stakeholders van de overheid. Dat gaat om zeer verschillende groepen. Hoe kan de overheid de dromen vangen van kinderen die opgroeien in armoede, van jong volwassenen die een tweede kans verdienen, van ouders die op zoek zijn naar een crèche of school? Van jonge starters die ondanks de crisis een eigen bedrijf starten? Van mensen met een beperking die net zo goed willen werken, wonen en sporten. Van ouderen die zo lang mogelijk thuis willen wonen. Van bedrijven die willen expanderen en groeien? Van andere locale overheden die dromen van een unieke loketfunctie waarbij iedereen samenwerkt?

Screen Shot 2013-05-28 at 17.10.07

Niet minder dan 52 Vlaamse overheidsorganisaties hebben al stakeholder dialogen opgezet. Maar veel minder gaan ook effectief over tot (Vlaanderen in) actie. De VLM, OPZ Rekkem en de vernieuwede aanpak van het industrieel beleid door het departement EWI zijn goede voorbeelden.

Screen Shot 2013-05-28 at 17.29.45

Ook OVAM toont hoe het kan. Hun vernieuwde strategie ‘Samen maken we morgen mooier’ en de basis voor hun beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid werd gelegd door dialoog met interne en externe stakeholders.  @DriesVictor, coördinator van het strategisch team, benadrukte dat het betrekken van stakeholders via participatie zorgt voor een groter draagvlak van je organisatie.  ‘De inbreng van belanghebbenden is noodzakelijk om je werking te verbreden. Uit onze ervaring trokken we volgende lessen. Vooreerst moet je durven toegeven dat je niet alles weet. Alles begint met een open blik naar mogelijke partners en naar nieuwe ideeën. Durf daarbij verder denken dan de ‘usual suspects’. Wees ook eerlijk in de verwachtingen die je creëert bij stakeholders waarmee je in gesprek gaat. Je moet bereid zijn om kritiek te krijgen, durven delen wat minder goed gaat in je organisatie. En tenslotte moet je echt open staan voor andere organisatieculturen. Als milieuactivist moet je je ook kunnen inleven in de gedachtengang van een economist. ‘

Screen Shot 2013-05-28 at 17.14.30

Jef Van der Wee van het departement ESW spoorde alle deelnemers aan om nog meer naar buiten te komen als overheid. ‘We moeten het aandurven om onze stakeholders het beleid te laten evalueren. De politiek doet dit al via verkiezingen, maar waarom zouden administraties het ook niet rechtstreeks doen? Daarbij moeten we niet alleen luisteren naar de professionale organisaties zoals vakbonden, kamers van koophandel of Test Aankoop. Ook met de mensen zelf die deze organisaties vertegenwoordigen moeten we in dialoog gaan.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s