Knap voorbeeld van Stakeholder Engagement: Microsoft + Belgacom + Child Focus voor Safer Internet Days

Vrijwilligers van Belgacom en Microsoft terug naar school voor Child Focus

Brussel, 29/11/2012

Vandaag keren meer dan 200 vrijwillige medewerkers van Belgacom en Microsoft, opgeleid door Child Focus, terug naar de schoolbanken . In meer dan 100 schoolen verspreid over het land leren ze de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar hoe ze veilig kunnen surfen. Voor de leerkrachten kregen ze ditmaal een gloednieuwe opleidingskit mee die werd ontwikkeld door Child Focus.

De vrijwillige medewerkers kunnen niet alleen bogen op hun professionele ervaring op het gebied van nieuwe technologieën. Ze hebben ook een voorbereidende opleiding gevolgd bij Child Focus, de organisatie voor vermiste kinderen,  tevens het Belgische centrum voor veiligheid op internet. Er zijn er heel wat die al ervaring hebben op dit gebied: het voorbije schooljaar hebben de vrijwilligers van de twee bedrijven al ruim 20.000 kinderen gesensibiliseerd!

De vraag van scholen om vrijwilligers te krijgen, is enorm. De inschrijvingen op het programma moesten overigens eerder dan gepland worden afgesloten. De leraars denken dat dit soort opleiding essentieel is, maar voelen zich niet altijd voldoende gewapend om ze zelf te geven. De sensibiliseringsactie van de vrijwillige medewerkers van Belgacom en Microsoft wil dan ook een springplank zijn voor de leraars: zij beseffen dat internet bespreken met hun leerlingen niet zo moeilijk is. De leerlingen zijn immers enthousiast van bij de start.  Het doel is hun te helpen zich de juiste vragen te stellen, ze te doen nadenken over wat ze online doen, over het waarom en de gevolgen van hun webactiviteiten. Bij het surfen een kritische geest ontwikkelen is voor hen van cruciaal belang!  Iets wat leraars ook al toepassen op andere gebieden. Alle leraars krijgen ook een informatiekit met pedagogisch materiaal dat door Child Focus werd ontwikkeld. Met deze kit kunnen ze op een eenvoudige manier een veilig, verantwoord en sociaal bewust internetgebruik in hun klassen aanleren.

Deze opleiding over veilig internetgebruik moet steeds vroeger worden gegeven. Veel vrijwilligers waren verrast over het aantal kinderen dat vanaf het vierde leerjaar actief is op de sociale netwerken. Uit de studie ‘EU kids Online’, gefinancierd door de Europese Commissie, dat het onlinegedrag van kinderen uit 33 landen onderzoekt, blijkt dat deze trend zich voordoet in heel Europa. De Belgische cijfers tonen aan dat 95% van de negen- tot zestienjarigen ten minste één keer per week surft en 66% één keer per dag. Dit ligt in de lijn van het Europese gemiddelde: gemiddeld wordt internet voor het eerst gebruikt op negenjarige leeftijd.  Wat doen ze online? Videofilmpjes bekijken is de meest populaire bezigheid, maar 73% chat ook, 73% stuurt e-mails, 39% gebruikt een webcam en 21% laat van zich horen op blogs. 73% van de kinderen kan een contactpersoon blokkeren, 63% kan de privacyinstellingen op sociale netwerksites aanpassen en 62% kan spam blokkeren. Toch is op dit vlak nog werk aan de winkel, zeker bij jongere kinderen tussen negen en twaalf jaar oud.

Safer Internet days mag zich daarom niet alleen naar de kinderen richten. Ook de ouders moeten tijd en inspanningen leveren om zich zo vertrouwd te maken met het internet dat zij hun kroost alleen de mooie kanten ervan kunnen tonen en hen vrijwaren van de risico’s ervan.

 

Reacties

Een reactie op “Knap voorbeeld van Stakeholder Engagement: Microsoft + Belgacom + Child Focus voor Safer Internet Days”
  1. Lieve Vereycken schreef:

    Is inderdaad een mooi project !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s