Hoe reageert uw bedrijf op Peer to Peer? (blog)

Peer to peer (P2P) is een groeiende beweging waarbij gelijkgezinden (peers) met elkaar, buiten de reguliere economie, nieuwe diensten en goederen co-creëren. Een bekend voorbeeld is Wikipedia of  het operating system Linux dat gratis door ‘peers’ werd ontwikkeld. Ook onlineplatformen waar mensen tweedehands kinderkledij met elkaar uitwisselen zijn peer to peer initiatieven.

Sinds een aantal jaar werken een aantal peers zelfs aan een nieuw auto, de Oscar www.theoscarproject.org

De basis voor een Peer to Peer economie is gelijkheid tussen de deelnemers die vrijwillig samen werken voor een breder belang. Hoe belangrijk deze tendens is, blijkt uit het feit dat de Belg Michel Bauwens, oprichter van de Peer2peer foundation, onlangs op de Enrich list bij de top 100 van meest inspirerende mensen ter wereld stond. http://enrichlist.org/the-list/

Als regulier economisch bedrijf zie je dus een parallelle economie ontstaan zonder kosten, zonder businessmodel, gedreven door een toevallige gemeenschap.

Wat kan je hier als bedrijf uit leren? Misschien zijn de gelijkgezinden van uw bedrijf niet enkel ‘The usual suspects’ zoals werknemers,  vakbonden, leveranciers of overheden , regulatoren, etc.

De tijd is misschien rijp voor de ‘Beyond Peer Economy’.

Buiten uw klassieke stakeholders beïnvloeden anderen vandaag uw organisatie meer dan u denkt. Denk aan professoren die in de media als expert aan bod komen over uw markt,  artiesten en theatermakers die wantoestanden aanklagen, bottom-up bewegingen zoals Indignados en Occupy Wall Street die voortdurende groei in vraag stellen,  NGO’s die het opnemen voor het milieu, kinderrechten of andere thema’s waar het gemeenschappelijk belang centraal staat, etc.

De uitdaging zit in het zoeken naar de belangen die u deelt met deze verschillende stakeholders. Door samen te werken vanuit zeer verschillende invalshoeken zullen de verschillende partijen meer realiseren dan individueel. Het gaat niet om Peer-to-Peer maar om ‘Beyond Peer Economy’.

Vorige week kwam brouwerij Duvel Moortgat in de pers met een mooi ‘Beyond Peer Economy’ voorbeeld. Een aantal nachtbussen dreigden afgevoerd te worden door de Lijn. Maar Duvel Moortgat besliste om die nachtbussen van de Lijn te financieren. In ruil worden die bussen in een ‘De Coninck’ jasje gestoken. Dat is  een ander bekend bier van de brouwerij. Het gaat om een structurele samenwerking tussen 2 partijen, niet direct elkaars ‘peers’, maar wel met een gemeenschappelijk doel: het aanbod van nachtbussen garanderen. De Lijn houdt zijn dienstregeling en Brouwerij Moortgat heeft hiermee extra visibiliteit , via de bussen en via de extra media-aandacht.

Wil u zelf aan de slag? De eerste stap is in kaart brengen wie deze stakeholders zijn ‘Beyond your Peers’.  Dan is het samen zoeken naar gemeenschappelijke doelstellingen om tot slot een actieplan met al die verschillende en zeer diverse partijen te maken en ook uit te voeren. Dat is haast altijd een ‘learning by doing’ proces, waar u allen slimmer uitkomt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s