Vertrouwen krijg je niet meer cadeau (blog)

In het debat over CSR (corporate social responsibility) hoor je wel eens de stelling ‘bedrijven zijn per definitie maatschappelijk betrokken omdat ze jobs creëren’.   Dat is juist, maar klanten, werknemers en andere stakeholders verwachten vandaag iets meer.  De mate van maatschappelijke betrokkenheid bepaalt steeds meer de mate van vertrouwen in je organisatie.

Het gaat vandaag niet meer over vertrouwen in wat jij als bedrijf zegt, maar over vertrouwen in wat anderen zeggen over je bedrijf. Die anderen, dat zijn vrienden, andere klanten, maar even goed non-profit organisaties, vakbonden, overheden, journalisten, werknemers en andere stakeholders. Ze zijn geïnformeerd en meer betrokken dan ooit en ventileren hun ongezouten mening via sociale media en het internet. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn 80 % van die uitingen trouwens positief.

Een organisatie die het vertrouwen wil (her)winnen,  moet vandaag operationele efficiëntie combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat blijkt althans uit de jaarlijkse Trustbarometer van het PR-buro Edelman www.edelman.com/trust.  Betrouwbare organisaties zijn zij die partnerships aangaan met non-profit organisaties, overheden en andere stakeholders om maatschappelijke problemen op te lossen, aldus Edelman. Ook ethische businesspraktijken, transparante en regelmatige communicatie, rekening houden met de feedback van klanten en het juist omgaan met werknemers zijn belangrijke elementen in het opbouwen van vertrouwen.

In zijn nieuwe boek ‘De Conversation Company’ spoort Steven Van Belleghem bedrijven aan om het conversatiepotentieel van hun klanten en medewerkers volop te benutten. Om van hen woordvoerders te maken die helpen het vertrouwen in uw bedrijf op te bouwen of te herstellen. Sociale media helpen daarbij.

Waarom zou U niet nog een stap verder gaan, en ook het conversatiepotentieel aanboren van de andere stakeholders die u omringen? Denk aan non-profit organisaties, overheden, bedrijven uit andere sectoren die een maatschappelijk probleem willen aanpakken, etc.

Weet u eigenlijk wie uw stakeholders zijn en wat zij denken over uw organisatie? Breng ze in kaart en ga samen op zoek naar wat u bindt. Ontwikkel partnerships die alle partijen ten goede komen. Het vertrouwen in uw organisatie zal er door groeien. Als u echt klaar bent om naar hen te luisteren, worden uw stakeholders straks misschien wel uw beste woordvoerders. Hebt u dat al gedaan? Laat het ons weten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s